فهرست مطالب

سلامت کار ایران - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1389)

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدجلیل میرمحمدی، امیرهوشنگ مهرپرور *، حسین سلیمانی، محمدحسن لطفی، حامد اکبری، نصیبه حیدری صفحه 6
    زمینه و هدف

    توسعه علمی و صنعتی منجر به افزایش تولید شده است که با عوارض جانبی مختلفی همراه بوده است، از جمله استرس شغلی، و افزایش بروز بیماری های اسکلتی عضلانی شغلی. در کشورهای توسعه یافته اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از علل شایع غیبت از کار محسوب می شوند. این مطالعه به منظور بررسی اختلالات اسکلتی – عضلانی و استرس شغلی در کاربران رایانه در مقایسه با سایر کارمندان اداری انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 72 نفر از کاربران رایانه (گروه مورد) و 145 کارمند اداری (گروه شاهد) انجام شده است. در این مطالعه برای بررسی اختلالات اسکلتی عضلانی، و استرس شغلی به ترتیب از پرسشنامه های نوردیک و Osipow استفاده شده است. پرسشنامه ها به صورت مصاحبه مستقیم پر شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمونهای تی، مجذور کای، فیشر و رگرسیون لجستیک انجام شد.

    یافته ها

    فراوانی اختلالات اسکلتی عضلانی در گروه مورد در 12 ماه گذشته در نواحی گردن، شانه، آرنج، مچ و کمر به ترتیب 5/46 ٪، 3/20 ٪، 1/5 ٪، 4/12 ٪ و 6/57 ٪ بود. فراوانی شکایات اسکلتی عضلانی در نواحی گردن، شانه، و مچ دست و میانگین نمره استرس شغلی در گروه مورد از گروه شاهد بالاتر و تفاوت موجود از نظر آماری معنادار بود.

    نتیجه گیری

    کار با رایانه به عوان یکی از مشاغل پرخطر برای ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی مطرح است. در این مطالعه نیز فراوانی اختلالات اسکلتی عضلانی بویژه در نواحی پرخطر برای این شغل، در این افراد از سایر کارمندان اداری بالاتر بوده است. بررسی بیشتر به منظور تعیین وضعیتها و نقاط غیرارگونومیک کاری در این افراد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بیماریهای اسکلتی - عضلانی وابسته به شغل، ارگونومی، کاربر رایانه، استرس شغلی
  • مهدی قاسم خانی، فرنگیس ناصری صفحه 12
    زمینه و هدف
    احتراق و سوخت گاز جهت پخت غذا در آشپزخانه ها آلودگی های متنوعی از جمله CO، CO2، NOx تولید می کند. یکی از آلودگی های مهم ناشی از این احتراق، CO و NO2 است که بعلت تهویه ناقص یا عدم تهویه در محیط آشپزخانه ها باقی می ماند.
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تعیین میزان تراکم آلاینده های CO و NO2 در آشپزخانه رستورانهای بخشی از جنوب شهر تهران بزرگ که با گاز طبیعی پخت میکردند بود.
    روش بررسی
    در این بررسی 131 رستوران بطور تصادفی از میان 276 رستوران در تابستان 1385 در 5 منطقه از مناطق شهرداری جنوب شهر تهران انتخاب گردید. پس از بررسی های اولیه تراکم آلودگی در داخل آشپزخانه ها و خارج رستورانها توسط دستگاه قابل حمل CO و NO2 سنج ساخت آلمان مورد سنجش فرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که به ترتیب 83% و68% آشپزخانه ها دارای تهویه موضعی و هواکش بودند. میانگین تراکم آلودگی CO و NO2 در آشپزخانه رستورانها از مقادیر حدود پیشنهاد شده سازمان ACGIH (که به ترتیب 25 و3 ppm است)پایین تر بود. نسبت I/O، CO و NO2 در همه آشپزخانه از یک بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که میانگین تراکم آلودگی CO و NO2 در داخل آشپزخانه ها بالاتر از تراکم آلودگی در خارج رستورانها بود. بطور کلی اصلاح روش های پخت غذا بعلاوه تهویه مناسب آلاینده های ناشی ازپخت و پز منطبق با استاندارد ها باید فراهم شود.
    کلیدواژگان: کیفیت هوا، آشپزخانه رستوران، اجاق گاز، پخت غذا، منوکسید کربن، دی اکسید نیتروژن
  • حمید حجتی، نورالله طاهری*، بهروز حیدری، فرشته طاهری صفحه 20
    زمینه و هدف

    یکی از شایعترین اختلالات در بشر، اختلال خواب می باشد که بسیاری از این اختلالات با سن، جنس، وضعیت سلامت جسمی، فعالیت های شغلی ارتباط مستقیم دارد و از مهمترین عوارض آن افزایش بروز خطا حین فعالیت های شغلی از جمله رانندگی می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین کیفیت خواب رانندگان و ارتباط آن با سلامت عمومی در رانندگان اتوبوس پایانه مسافربری گرگان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی - مقطعی تمامی رانندگان مشغول به کار در پایانه مسافربری گرگان با استفاده از پرسشنامه ی استاندارد سلامت عمومی 28 سئوالی و پرسشنامه استاندارد 19 سئوالی خواب پیتسبرگ مورد بررسی قرار گرفتند. پس از مراجعه به محل کار رانندگان و تکمیل فرم ها، داده ها با نرم افزار آماری SPSS.13 و آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که سلامت عمومی رانندگان در حد پایین است. بیش از یک سوم رانندگان کیفیت خواب بد و نسبتا بد دارند و بین کیفیت خواب و سلامت عمومی رانندگان رابطه مستقیم و معنا دار از نظر آماری وجود داشت (P < 0.001، r = 0.7). رانندگان با سن بالاتر کیفیت خواب پائین تری داشتند و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P < 0.006)

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج طرح جهت جلوگیری از ایجاد تصادفات و آسیب رسیدن به مسافران عزیز، صرف هزینه های میلیاردی ناشی از تصادفات و خسارات غیر قابل جبران دیگر، توصیه می شود که به رانندگان آموزش داده شود که تعداد شیفت های منظم، استراحت به موقع و کافی، رژیم غذایی مناسب داشته باشند. برای رانندگی در جاده ها تا حدامکان محدودیت سنی در نظر گرفته شود یا برای رانندگان با سن بالاتر تعداد شیفت های کمتری در نظر گرفته شود

    کلیدواژگان: رانندگان اتوبوس، کیفیت خواب، سلامت عمومی، پایانه مسافربری، اختلالات خواب
  • محسن گل پرور، محمد علی نادی صفحه 25
    زمینه و هدف
    تقویت وفاداری در کنار رعایت اصول عدالت در فضای سازمان منجر به تقویت سلامتی نگرشی کارکنان که برای عملکرد کارآمد و مؤثر ضروری است، می شود. با توجه به همین مسئله در این پژوهش نقش وفاداری و عدالت بر سلامتی نگرشی کارکنان (در قالب رضایت و تعهد) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع پژوهشهای همبستگی است. جامعه آماری پژوهش 700 نفر از کارکنان یک سازمان وابسته به وازت نفت در اصفهان بودند که از بین آنها، 246 نفر به شیوه ی تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه های پژوهش شامل پرسشنامه سه سؤالی تقویت و پاداش وفاداری، پرسشنامه 6 سؤالی عدالت توزیعی، پرسشنامه 6 سؤالی عدالت رویه ای، پرسشنامه 5 سؤالی تعهد عاطفی و پرسشنامه 4 سؤالی رضایت شغلی بودند. داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادله ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    شواهد حاصل از تحلیل یافته ها نشان داد که تقویت و پاداش وفاداری با هر دو بعد عدالت توزیعی و رویه ای (به ترتیب 757/0 و 66/0) دارای رابطه مثبت قابل توجهی است. این امر تاییدی بر فرضیه اول پژوهش بود. اما بررسی فرضیه دوم نشان داد که عدالت توزیعی متغیر واسطه ای کامل در رابطه تقویت و پاداش وفاداری با رضایت شغلی است. بررسی فرضیه سوم نیز نشان داد که عدالت رویه ای واسطه رابطه تقویت و پاداش وفاداری با تعهد عاطفی نیست.
    نتیجه گیری
    شواهد حاصل از این تحقیق گویای آن است که برای تقویت سلامت نگرشی در دو حوزه ی رضایت و تعهد، باید وفاداری کارکنان به شیوه ای عادلانه و منصفانه پاداش داده شود
    کلیدواژگان: وفاداری، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، تعهد عاطفی، رضایت شغلی
  • علیرضا مرادی، احسان مصطفوی، عباس مرادی صفحه 34
    زمینه و هدف
    کارکنان مراکز بهداشت و درمان بعلت مواجهات شغلی در معرض خطر بالای ابتلا به عفونت های انتقالی از راه خون نظیر هپاتیت B، هپاتیت C و ایدز در اثر فرو رفتن اجسام نوک تیز در بدن می باشند. هدف از این مطالعه بررسی شیوع فرو رفتن اجسام نوک تیز در بدن و عوامل مرتبط با آن در کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان بهار بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه در سال 1386 و به روش مقطعی بر روی 182 نفر از کارکنان بهداشتی و درمانی شهرستان بهار انجام گرفت. اطلاعات مربوط از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استقاده از نرم افزار SPSS و آزمون های کای مربع و آنالیز رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه فراوانی آسیب های شغلی در طول مدت خدمت 7/57 درصد بود. بیشترین وسیله آسیب رسان در این مطالعه، سر سوزن سرنگ (8/84درصد) و شایع ترین مرحله خدمت بهداشتی درمانی منجر به آسیب، برگرداندن در پوش سر سوزن(6/28درصد) بوده است. کاردان ها و کارشناسان آزمایشگاه (7/91 درصد) بیشترین تماس های شغلی را داشته اند(05/0 > P). 5/90 درصد از کارکنان پس از صدمات شغلی، فقط به شستشوی محل آسیب با آب و صابون بسنده نموده بودند. با افزایش سابقه کار احتمال سابقه آسیب نیز افزایش می یافت(12/1- 03/1 CI=، 07/1 OR=)، اما بین جنس و سن کارکنان و آسیب شغلی ارتباط معنی دار مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان دهنده بالا بودن فراوانی تماس شغلی با خون در بین کارکنان مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بهار می باشد. آموزش راه های انتقال بیماری های منتقله از راه خون، بکارگیری احتیاطات استاندارد و افزایش راهکار های محافظت کننده توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: فرو رفتن اجسام نوک تیز، Needle stick، تماس شغلی، کارکنان مراکز بهداشت و درمان، بهار، همدان
  • مسعود نقاب، احمد سلطان زاده، احمد عباس علیپور صفحه 40
    سابقه و اهداف
    مواجهه با گرد و غبار آرد و آلرژن های مربوطه یکی از علل شایع بیماری شغلی راه های هوایی و آسم شغلی می باشد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثرات تنفسی مواجهه شغلی با غلظت های زیاد گرد و غبار آرد بود.
    مواد و روش ها
    در این بررسی که در سال 1384 در یکی از صنایع تولید آرد در استان فارس صورت گرفت، 67 نفر کارگر مرد تشکیل می داد (35 نفر مواجهه یافته و 32 نفر مرجع) مورد مطالعه قرار گرفتن و میزان شیوع علائم تنفسی و اختلالات عملکردی ریه در آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین میزان مواجهه افراد با گرد و غبار آرد نیز با روش های استاندارد تعیین گردید. نتایج حاصله با استفاده از آزمون های آماری تی دانشجویی، مجذور کای یا آزمون دقیق فیشر و همچنین مدل رگرسیون چند متغیره خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    غلظت گرد و غبارآرد بیش از حد مجاز مواجهه شغلی با این ماده برآورد گردید. بعلاوه شیوع علائم بیماری های تنفسی مثل سرفه منظم، سرفه توام با خلط، خس خس، بلغم و تنگی نفس در افراد مواجهه یافته بیشتر از گروه مرجع بود. به همین ترتیب پارامترهای عملکردی ریه به شکل معنی داری در گروه مواجهه یافته کاهش یافته بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهد که پس از کنترل اثر متغیرهایی نظیر سن و اعتیاد به سیگار و دیگر متغیرها، یک رابطه قوی بین مواجهه با گرد و غبار آرد و شیوع علائم تنفسی و اختلالات عملکردی ریه وجود دارد.
    کلیدواژگان: گرد و غبار آرد، مواجهه شغلی، علائم تنفسی، اختلالات عملکردی ریه
  • سوسن صالح پور، سیدعلی آذین، علی چراغوندی، محمد مهدی حیدری، ساجده میرمحمدصادقی صفحه 47
    مقدمه
    ارتباط بین بیماری مزوتلیومای بدخیم پلور و مواجهه با آزبست در مطالعات متعددی مورد ارزیابی قرار گرفته است، اما در خصوص نوع مواجهات در ایران و مشاغل پرخطر از نظر بروز مزوتلیوما اطلاعات کافی وجود ندارد. این مطالعه به بررسی مشاغل پرخطر برای مواجهه با آزبست می پردازد.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مورد- شاهد است. در این مطالعه 64 مورد از افرادی که بین سالهای 1380 تا 1387 با تشخیص مزوتلیومای بدخیم پلور در بیمارستان مسیح دانشوری بستری بوده اند به همراه 58 نفر کنترل، توسط مصاحبه تلفنی مورد بررسی قرار گرفتند. در طی مصاحبه با استفاده از یک چک لیست، اطلاعاتی در مورد خصوصیات دموگرافیک افراد، تاریخچه مصرف سیگار، شرح حال دقیق شغلی افراد و افراد هم منزل، و نیز مواجهات شغلی و محیطی با آزبست اخذ شد.
    یافته ها
    فراوانی مشاغل دارای مواجهه با آزبست در گروه بیماران، به ترتیب شامل ساخت ورقه و لوله سیمان آزبستی 11(2/17%)، عایق کاری 6(4/9%)، ساختمان سازی6(4/9%)، اشتغال در انبار آزبست 3(7/4%)، حفاری چاه های نفت و گاز 2(1/3%) و لنت سازی 2(1/3%) بود و در گروه کنترل در 8 (79/13%) مورد از افراد شاغل در صنعت ساختمان سازی، احتمال مواجهه با آزبست وجود داشت. Odds Ratio برای مواجهه شغلی با آزبست معادل 51/5 محاسبه شد (47/13-26/2= CI). مجاورت منزل با صنایع تولید لوله و ورقه های سیمانی آزبستی، شایعترین منشا مواجهات محیطی بود که در11(18/17%) مورد از مبتلایان به مزوتلیوما یافت شد (001/0 Pvalue<).
    نتیجه گیری
    در 87/46% از موارد مزوتلیوما، علت مواجهه با آزبست، اشتغال خود فرد یا افراد هم منزل در کارخانه های تولید لوله و ورقه های سیمانی آزبستی، سکونت در مجاورت این صنایع و یا مصرف محصولات این صنایع در محیط کار و منزل بود. با توجه به الگوی مصرف آزبست در ایران، پیشگیری از مزوتلیومای بدخیم پلور، امری دست یافتنی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آزبست، مزوتلیوما بدخیم پلور، بیماری شغلی
  • مسعود نقاب، احمد سلطان زاده، علیرضا چوبینه صفحه 55
    زمینه و اهداف
    هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثرات احتمالی حاد و مزمن مواجهه شغلی با غلظت پایین بخارات فرمالدئید بر سلامت تنفسی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کوهورت تاریخی در یکی از صنایع شیمیایی استان فارس انجام گردید. جمعیت مورد مطالعه متشکل از70 کارگر مواجهه یافته و 24 کارگر فاقد مواجهه بود. در این مطالعه از پرسشنامه بررسی علائم تنفسی برای ارزیابی و تعیین میزان شیوع علائم بیماری های تنفسی استفاده گردید. تعیین میزان مواجهه کارگران با بخارات فرمالدئید با اندازه گیری غلظت این ماده در نواحی مختلف کارخانه صورت گرفت. همچنین پارامترهای عملکرد ریه با استفاده از اسپیرومتر در حین کار و چند روز پس از استراحت اندازه گیری شد.
    یافته ها
    غلظت بخارات فرمالدئید به طور نسبی بیش از حد مجاز مواجهه شغلی برآورد گردید. برخی از پارامترهای عملکرد ریه در افراد مواجهه یافته هم در حین کار و هم پس از چند روز استراحت به طور معنی داری (05/0> p) کمتر از گروه مرجع بود. هر چند که یک بهبودی نسبی در عملکرد ریه پس از استراحت مشهود بود. بعلاوه، شیوع ابتلا به علائمی نظیر سرفه، خس خس سینه، خلط، تنگی نفس، فشردگی قفسه سینه و سرایت سرما خوردگی به سینه در افراد مواجهه یافته به طور معنی داری بیشتر از گروه مرجع بود (05/0> P).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که مواجهه با بخارات فرمالدئید می تواند باعث بروز علائم بیماری های تنفسی و کاهش حاد نیمه برگشت پذیر و مزمن غیرقابل برگشت فونکسیونل ریه گردد
    کلیدواژگان: فرمالدئید، مواجهه شغلی، علائم تنفسی، اختلالات عملکردی ریه
|
  • Sj. Mirmohammadi, Ah. Mehrparvar, H. Soleimani, Mh. Lotfi, H. Akbari, N. Heidari Page 6

    Background and aimsScientific and industrial development has led to increased production,which has been associated with different complications, including occupational stress, and increased incidence of work-related musculoskeletal disorders. Musculoskeletal disorders arefrequent causes of absenteeism in developed countries. We designed this study to assess musculoskeletal disorders and occupational stress among video display terminal (VDT) workers in comparison with other office workers.MethodsThis was a cross-sectional study on 72 VDT workers (case) and 145 office workers (control). In this study we used Nordic and Osipow questionnaires in order to evaluate musculoskeletal disorders and job stress, respectively. The questionnaires were filled by direct interview. T test, chi square, Fisher test and logistic regression were used for data analysis.ResultsThe frequency of musculoskeletal disorders among VDT users in the last 12 months was 46.5%, 20.3%, 5.1%, 12.4% and 57.6% in neck, shoulder, elbow, wrist and low back areas, respectively. The frequency of musculoskeletal complaints in neck, shoulder and wrist and mean score of occupational stress was significantly higher in the case group comparing with control group, and both results were statistically significant.ConclusionVDT working is a high-risk job for musculoskeletal disorders. In this study the frequency of musculoskeletal disorders, especially in high-risk regions for this job, was higher in VDTworkers than other office workers. We recommend to perform other studies in order to find non-ergonomic points and postures in these persons.

  • M. Ghasemkhani, F. Naseri Page 12
    Background and aimsGenerally nitrogen dioxide (NO measure carbon monoxide (CO) and nitrogen dioxide (NOMethodsOne hundred thirty one restaurants were chosen randomly from a list of 276 restaurants in five region different geographic categories, of the metropolitan Tehran, area, in summer 2006. Simultaneous indoor and outdoor air sampling occurred at each sampling site. Carbon monoxide (CO) and nitrogen dioxide (NO2) concentrations were measured by a real-time analyzer portable computer monitors.ResultsThe results of this study showed that %83 and %68 kitchens had local exhaust ventilation and fan system, respectively. The results of this study showed that the mean concentrations of CO and NOConclusionsIn this study, the mean levels of CO and NO2 indoor were upper than the CO and NO2 outdoor the restaurants. Generally, improved methods of cooking besides appropriate ventilation of all indoor combustion appliances, including gas stoves, should be adopted in industrial kitchens.2 with gas stoves for food cooking in restaurant kitchens were below the standard which was established as TLV-TWA=25 and 3 ppm, respectively by ACGIH. The I/O ratios of CO and NO2, were larger than 1 when there were indoor sources.2) and carbon monoxide (CO) are emitted Toxic gases like carbon monoxide (CO.), carbon dioxide (CO2), nitrogen oxides (NOx) will remain in the kitchen when cooking with a gas stove. The purpose of the present study was to2) levels during the operation of cooking in restaurant kitchens that use gas or natural gas, which are widely used in Tehran.
  • H. Hojjati, N. Taheri, B. Heidari, F. Taheri Page 20

    Background and aimsOne of the most common kinds of human's disorders is sleep disorders which have direct relation with age, gender, physical health status, and occupational activities. Increasing the errors during job activities such as driving is one of the most importantcomplications of sleep disorders. Therefore, this study has been conducted to determine the sleep quality of drivers and its relationship with public health. The under study drivers are from the Gorgan's passenger terminal.MethodsIn this analytical-partial study, all the drivers working in the Gorgan's passenger terminal were studied using standard 28-question public heath questionnaire and standard 19- question Pittsburg sleep questionnaire. After filling out and collecting all forms, data were analyzed by statistical software SPSS.13, and descriptive analytical statistics.ResultsThe results showed that the driver's public health is not satisfactory. More than one third of drivers have poor sleep quality and there was a direct and statistically significant relationship between the quality of sleep and general health of drivers (P <0.001, r = 0.7).Conclusionaccording to the results of this study, training of drivers is advised such that they have a regular number of shifts, timely and sufficient rests, proper diet which can prevent accidents, conserve passengers, reduce costs due to accidents and irrecoverable damage to other drivers. Also it is important to consider possible age limitation for driving on the road or to allocate a less number of shifts for older drivers.

  • M. Golparvar, Ma. Nadi Page 25
    Background and aimsEncouragement of employee's loyalty along with considering the justice principles in organizational climate result in the attitudinal health. The attitudinal encouragement is essential for employee's productive and effective performance in organizations. On the basis of this issue, in this research, the role of loyalty and justice was analyzed on employee's attitudinal health (in the form of commitment and satisfaction).MethodsCurrent research is a correlational research. Statistical populations were 700 employees of a organization related to the petroleum ministry. From them, 246 persons were selected for answering to the research questionnaires using simple random sampling. Research questionnaires were: reward and encouragement of loyalty with 3 items, distributive justice with 6 items, procedural justice with 6 items, affective commitment with 5 items and job satisfaction with 4 items. Data were analyzed with the use of Pearson's correlation coefficient and structure equation modeling.ResultsResults showed that there are positive significant relations between reward andencouragement of loyalty (0.757 and 0.66 respectively) with distributive and procedural justice. Therefore first research hypothesis was verified. The study of second research hypothesis showed that distributive justice is a complete mediator variable in relation between reward and encouragement of loyalty with job satisfaction. Finally the results of third research hypothesis showed that procedural justice has not a mediator role in relation between reward and encouragement of loyalty with affective commitment.ConclusionThe results of this research revealed that for encouragement of attitudinal health in satisfaction and commitment domains, employee's loyalty must be rewarded in a just and equity manner.
  • Ar Moradi, E. Mostafavi, A. Moradi Page 34
    Background and aimsDue to occupational exposures, primary health care workers are more at risk of blood- borne infections such as AIDS, Hepatitis B and Hepatitis C. This study was conducted to determine the frequency of occupational injuries and its related factors among the primary health care workers in Bahar city.MethodsIn this cross-sectional study, conducted in 2007, 182 primary health care workers of Bahar city participated. Data were collected using a questionnaire and SPSS software, Chi square and Logistic regression tests were applied for data analysis.ResultsThe prevalence of occupational injuries among the participants was 57.7%. The highest exposure rate was associated with injection needles (84.8%) and the most frequent process leading to an injury was recapping (28.6%). The most prevalent occupational injuries were observed among lab experts (91.6%) and nurses (71.4%) (P<0.05). 90.5 percent of the exposed group had only washed the injured place with soap. The risk of occupational injuries increased as the work experience increased (OR=1.07, CI=1.03-1.12). There were no significant relationshipbetween employee's sex and age with occupational injuries.ConclusionsAccording to the results of this study, there is a high prevalence of occupational injuries among primary health care workers of Bahar city. Hence, educating the transmission routs of blood-borne infections, applying standard precautions and increasing protection strategies must be taken into consideration.
  • M. Neghab, A. Soltanzadeh, A. Alipour Page 40
    Background and aimsExposure to flour dust and related allergens is one of the most common causes of occupational airway disease (OAD) and occupational asthma (OA). The main purpose of this study was to investigate the respiratory effects of exposure to high atmospheric concentrations of flour dust.MethodsThis study was carried out in a local flour producing factory in Shiraz, in 1384. Sixty seven subjects (35 exposed and 32 non-exposed) were investigated. The prevalence of respiratory symptom as well as lung function capacities was evaluated. Additionally, atmospheric concentrations of flour dust were measured. The data were analyzed by Independent sample ttest, Chi-square or fisher's exact test and multiple linear regression.Atmospheric concentrations of dust exceeded current permissible levels. Additionally, exposed workers had higher prevalence rates of regular cough, productive cough, wheezing, phlegm and shortness of breath. Likewise, significant (p<0.05) decrements in the parameters of pulmonary function were noted.ConclusionsThe findings of this study provide additional corroborative evidence in favour of the notion that after adjusting for age, smoking habits and other confounders, a strong association exists between exposure to flour dust and the prevalence of respiratory symptoms and functional impairments of the lungs.
  • S. Salehpour, Sa. Azin, A. Cheraghvandi, M.M. Heidari, S. Mohammad Sadegh Page 47
    Background and aimsThe relationship between pleural malignant mesothelioma and exposure to asbestos is well-known, but there is no accurate information regarding high risk occupations and types of exposure in Iran. In this study we specified high risk jobs for asbestos exposure.MethodsIn this case-control study, 64 cases with diagnosis of pleural malignant mesothelioma who were admitted in Masih Daneshvari Hospital between the years 2001 and 2009 were studied. All the cases and 58 controls participated in a telephone interview for job history and occupational and environmental exposures to asbestos.ResultsAsbestos exposed occupations in mesothelioma group included corrugated asbestos cement sheet production 11(%17.2), Insulation 6(%9.4), construction 6(%9.4), asbestos warehouse 3(%4.7), oil and gas shaft drilling 2(%3.1) and car brake shoe manufacturing 2(%3.1). In controls, the only exposed occupation was construction 8(%13.79). Odds Ratio calculated for occupational exposure to asbestos was 5.51(CI=2.26-13.47). Residency in neighbourhood of corrugated asbestos cement sheet production factory was the most prevalent cause for environmental exposure.ConclusionsIn %46.87 of mesothelioma cases, source of exposure to asbestos was corrugated asbestos cement sheet industry due to employment in the factory, residency in neighbourhood of the factory or use of its products.
  • M. Neghab, A. Soltanzadeh, Ar Choobineh Page 55
    Background and aimsThe main purpose of this study was to assess the acute and chronic effects of occupational exposure to low levels of formaldehyde on respiratory health.MethodsThis historical cohort study was conducted at a local melamine-formaldehyde resin producing plant. The study population consisted of seventy exposed and 24 non-exposed (referent) employees. In this study, a questionnaire was used to evaluate and determined the prevalence of respiratory symptoms. Atmospheric concentrations of formaldehyde were measured at different areas of the plant. Similarly, using a spirometer, the parameters of pulmonary function were measured during exposure and a few days after exposure ceased.ResultsAtmospheric concentrations of formaldehyde marginally exceeded current permissible levels. Additionally, significant decrements in some parameters of pulmonary function, both during and after exposure were noted. However, a relative recovery in lungfunctional capacity observed following temporary cessation of exposure. Furthermore, exposed workers had higher prevalencerates of regular cough, wheezing, phlegm, shortness of breath, chest tightness and episodes of chest illness associated with cold.ConclusionsThe findings of this study indicate that exposure to formaldehyde may induce respiratory symptoms, acute partially reversible and chronic irreversible functional impairments of the lungs.